Φυτά του Κυπριακού κήπου μας

Ο κυπριακός κήπος χαρακτηρίζεται από φυτά ανθεκτικά στον έντονο ήλιο καθώς και τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιθυμία μας να απολαμβάνουμε στους χώρους μας υγιή φυτά, καθιστά αναγκαία την προσεκτική επιλογή φυτών, αλλά και τη φροντίδα τους με ενδεδειγμένα προϊόντα λίπανσης, ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε είδη φυτών, ιδανικών για τις Κυπριακές συνθήκες τα οποία συχνά τα συναντάμε και τα επιλέγουμε στους εξωτερικούς μας χώρους πρασίνου. Προσαρμόζονται εύκολα σε κάθε είδους περιβάλλον, απαιτούν ελάχιστη φροντίδα και ταιριάζουν απόλυτα με το Κυπριακό τοπίο.

Να σημειωθεί βέβαια, πως η αναφορά μας στα παρακάτω είδη είναι εντελώς ενδεικτική καθώς υπάρχει πληθώρα φυτών που αποτελούν κομμάτι του Κυπριακού κήπου.

Cercis siliquastrum (Κουτσουπιά)

Γνωστό και ως το δέντρο του Ιούδα, πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους φυλλοβόλο δέντρο, με ελκυστική ανθοφορία πριν την εμφάνιση των φύλλων. Με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό και αντοχή στον έντονο ήλιο δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες ενώ μπορούμε να το συναντήσουμε από το ύψος της θάλασσας έως και πέρα των 1000 μέτρων υψόμετρο.

Pittosporum tobira (Πιττόσπορο)

Ένας πολύ ανθεκτικός αειθαλής θάμνος με τεράστιες αντοχές σε ξηρασία, σκίαση, αλατότητα και έντονους ανέμους. Είναι από το πλέον διαδεδομένα φυτά της Μεσογείου ενώ την περίοδο της άνοιξης εμφανίζει μικρά λευκά άνθη. Επιλέγεται για δημιουργία χαμηλών φυσικών φρακτών, ωστόσο μπορεί να φτάσει και τα 5 μέτρα ύψος.

Lonicera etrusca (Αγιόκλημα)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχητικά του Κυπριακού κήπου και με μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανθών. Εμφανίζει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, ενώ θεωρείται ένα γρήγορης ανάπτυξης φυτό, ειδικά αν βρίσκεται σε πλούσια εδάφη. Μπορούμε επίσης να το συναντήσουμε σε όλα τα υψόμετρα της Κύπρου ενώ η ανθοφορία του είναι παρατεταμένη.

Levander anguistifolia (Λεβάντα)

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό φυτό της Μεσογείου. Ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων με πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι και τα τέλη καλοκαιριού. Με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό αλλά και αντοχές σε αντίξοες συνθήκες αποτελεί την πρώτη επιλογή στους κήπους μας. Προτιμά τους εξωτερικούς χώρους ενώ η έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με σωστή λίπανση θα μας δώσουν μια πολύ πλούσια ανθοφορία του.

Phlomis cypria var. occidentalis (Φλόμις)

Πρόκειται για θάμνο που μπορεί να φτάσει ως και τα 1,2 μέτρα ύψος. Με υψηλές αντοχές στον απευθείας ήλιο, ωστόσο μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερούς τόπους. Εμφανίζει αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ενώ οι απαιτήσεις του σε νερό είναι μικρές.

Για μια ολοκληρωμένη φροντίδα των παραπάνω φυτών αλλά και του σύνολού των φυτικών ειδών που χρησιμοποιούμε στους κήπους μας, απαιτείται η ενδεδειγμένη χρήση προϊόντων λίπανσης και θρέψης όπως αυτά που εμπεριέχονται στην γκάμα της Garden pro.

Έτσι, η επιλογή προϊόντων όπως το Fetrilon Compi – Μείγμα Ιχνοστοιχείων, το MegaGrow, το Ferti Pro και το Growth Plus θα δώσουν όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε τα φυτά μας να μας ανταμείψουν.

Σχόλια

Subscribe
Notify of
0 ΣΧΟΛΙΑ
Inline Feedbacks
View all comments